Skiferie til Schladming

Når danskerne taler om skisportsdestinationer i Østrig er det ofte om Wagrain, St. Anton, Ischgl og de andre store og velkendte skisportssteder, og ikke så ofte om Schladming. Schladming der ligger placeret i midten af Østrig, formår dog trods sit noget mindre kendte omdømme dog alligevel at tiltrække på den gode side af 20.000 danskere årligt, som så til gengæld får adgang til et skiområde som flere gange er kåret til Europas bedste, og hvor der er mange gode oplevelser at hente på både pisterne samt i byen Schladming.

Fordelt over fire sammenhængende bjerge, Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen og Reiteralm, har skisportsområdet i Schladming hele 50 kilometer blå pister, 100 kilometer røde pister og 17 kilometer sorte pister, samt en større område til kørsel af offpiste og freeriders, som ikke tæller med i de officielle 167 kilometers piste i Schladming.

Blå pister

50 km

Røde pister

100 km

sorte pister

17 km

samlet pister

167 km

Børn

4/5

begynder

4/5

øvet

4/5

ekspert

4/5

afterski

5/5

spisesteder

3/5

shopping

3/5

Video fra Schladming

Pistekort Wagrain

Terræn og niveau i Schladming

Højeste punkt i bjergene nær Schladming er på bjerget Hauser Kaibling, hvor du fra toppen i 2.015 kilometers højde har en pæn udsigt ud over området. På netop dette bjerg er der som regel rigeligt med plads på både bjerget blå, røde og sorte pister, hvor et generel kendetegn ved de mange pister i Schladming er, at der er flere gode brede spor at køre på, hvor du ikke er så udsat for at kollidere med andre løbere som på større skisportsdestinationer. Hvor terrænet på Hauser Kaibling er meget børnevenligt og sikkert, er der noget større udfordringer på bjerget Reiteralm, der er den mest vestlige af de fire bjerge. Herfra er der flere ruter og pister som er både stejlere og smallere, hvor selv erfarne skiløbere og skientusiaster kan udfordre sig selv på løjperne. Dette betyder dog ikke, at nybegyndere ikke vil kunne boltre sig på netop dette bjerg, ligesom at de øvede helt bør afholde sig fra det første bjerg. Alle fire bjerge i Schladming byder således på bakker og løjper til både begyndere og øvede, hvilket også ses på de mange besøgende i området, som er et godt miks af folk i alle aldre med vidt forskellige niveauer.

Sne og vejr i Schladming

Selve Schladming by ligger i beskedne 745 meters højde, hvilket er forholdsvist lavt for et skisportssted. Højeste punkt er således kun lidt over to kilometer højt, hvilket har stor betydning for temperaturen samt sne- og vejrforholdene i området. Den lave beliggenhed i området har den betydning, at sæsonen ofte er lidt kortere i Schladming end så mange andre steder, hvortil det kan være en god ide at tage afsted midt i sæsonen frem for i starten eller slutningen, da garantien for sne her er langt lavere. På den positive side er det meste af Schladming-området nordvendt, hvilket er positivt for kvaliteten af den sne som falder, ligesom at den lave beliggenhed giver gode mulighed for en smuk dag på ski med masser af sol og en god sigtbarhed. 

Skiskoler i Schladming

Uanset om du er nybegynder eller øvet, er der i Schladming flere skiskoler som kan indfri dit behov. På skiskolerne vil du lære de mest brugbare tricks og teknikker til enten ski eller snowboard, hvorefter instruktørerne langsomt vil tage jer med ud på de egentlige bakker for at prøve teknikkerne af. Ofte er dog også en mulighed at komme på dansk skiskole med danske instruktører, hvilket især kan være en fordel hvis man har børn med som aldrig tidligere har prøvet at stå på ski. Da Schladming er et mindre skisportsområde, er det dog begrænset hvor mange danske skiskoler der er at finde, hvortil der er rift om de pladser der nu engang er. Rejser du på egen hånd uden selskab, kan det derfor anbefales at du kontakter de danske rejseselskaber hjemmefra i god tid, for at høre om de har pladser på deres hold med danske instruktører.

Oplevelser og afterski i Schladming

Området nær Schladming har oplevelser for hele familien, hvor man blandt andet finder Østrigs største kælkebakke samt Europas formentlig største afterski-sted. I diskoteket Hohenhaus Tenne der ligger i Schladming er der således plads til godt 3000 mennesker fordelt over diskoteks tre etager, hvor hele syv barer og en restaurant åbner op for servering af mange personer samtidigt og en brag af en fest. Her vil ung som gammel feste side om side til de største schlagerhits og afterskisange, alt imens du opbygger dig en mindre brandert. Området byder naturligvis også på flere andre diskoteker, barer og restauranter hvor det går mindre vildt for sig, og hvor du både kan opleve fest, hygge og afslapning.

Af andre oplevelser der er værd at gøre sig når du er i Schladming, kan nævnets kælkebanen ved toppen af Gipfelbahn Hochwurzen. Med sine syv kilometer lange oplyste kælkebane kan du for alvor få et sus gennem maven, indtil du rammer bunden, hvor en lift vil kunne tage dig tilbage til toppen. Dertil byder Schladming på både natskiing, heste-kaneture, finde vandreruter samt et væld af wellness og shoppingmuligheder. Du finder med andre ord oplevelser for enhver smag på både toppen samt ved foden af bjerget, som hele familien vil sætte pris på.

Prisniveauet på en skiferie til Schladming

Prisniveauet for en skiferie i Schladming er i den rimelige ende, hvor både transport, overnatning, skiudlejning, mad, drikke og oplevelser er i den billige ende. Sammenlignet med de større og mere kendte destinationer får du altså noget mere for pengene, hvor det på minussiden dog skal nævnes, at der her ikke er helt det samme udvalg og muligheder, som hvis du vælger en af de større østrigske skisportsdestinationer. De lave priser for skiferier i Schladming skal dog ikke ses som et faresignal, men snarer som et udtryk for størrelsen på efterspørgslen på skiferier til netop Schladming. Et område hvor du dog kan blive nødsaget til at bruge lidt ekstra, er skiundertøj. Trods sin beliggenhed i den lave ende, kan det at de fleste af bjergsiderne er nordvendte nemlig betyde, at der uden for sæson godt kan være en smule koldt i Schladming. Rejser du her, bør du derfor være opmærksom på at have godt tøj på indenunder, og ellers bare arbejde dig til varmen.